Hyperventilatie en ademhaling

Hyperventilatie en ademhaling

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars!

Lichamelijke klachten en vermoeid

Heeft u lichamelijke klachten en bent u (snel) vermoeid? Heeft u wel eens aan uw ademhaling gedacht?
Een snelle ademhaling betekent dat er veel spanning in uw lichaam zit. Deze spanning kan zich uiten in (spier)pijn, maar heeft ook een hele andere kant: vermoeidheid of te weinig energie hebben om de dingen te doen die u wil doen.

Zowel lichamelijk als geestelijk gebruikt u door een snelle ademhaling enorm veel energie. Bij een snelle ademhaling kan in sommige gevallen leiden tot (chronische) hyperventilatie. In dat geval heeft u niet meer bewust door dat uw ademhaling enorm snel is.

De normale ademfrequentie

De ademfrequentie wordt gemeten aan de hand van het aantal ademhalingen per minuut. Deze begint op het moment van inademing en stopt wanneer er weer opnieuw ingeademd wordt. Een normale ademfrequentie zit tussen de 6 en 10 keer per minuut in rust. Wilt u dit van uzelf weten? Dan kunt u het beste aan iemand in uw buurt vragen om het aantal ademhalingen te tellen (zonder dat u zich ervan bewust bent).

Een te snelle ademhaling

Ademhalen zorgt ervoor dat er zuurstof in ons lichaam komt. Daardoor gaan uw organen werken, kunnen spieren kracht leveren en kan uw brein aan het werk. Als de zuurstof ‘opgebrand’ is, wordt het weer naar buiten gebracht. Via de longen komt de koolstof weer in de lucht terecht.

Een te snelle ademhaling (meer dan 10 keer per minuut in rust) zorgt ervoor dat er veel zuurstof in het lichaam wordt gebracht maar te weinig koolstof weer naar buiten. Het gevolg? Verzuring en verkramping van de spieren en geen gevoel meer kunnen voelen. In plaats van nog in staat te zijn te voelen wat er gebeurt in het lichaam, gaan veel mensen nadenken. Eindeloze gedachtestromen komen in het hoofd.

Onbewust ademen

Veel mensen ademen onbewust. Het is een proces dat volledig geautomatiseerd is en er is geen aandacht meer voor nodig, denkt men. Niets is minder waar. Door onbewust te ademen, is het niet te meten of u te snel ademt. Met als gevolg dat u chronisch en onbewust gaat hyperventileren. Bij veel mensen die met aandacht gaan ademhalen, verbeteren lichamelijke klachten en krijgen zij meer energie. En dat alles zonder medicijnen of bijwerkingen!

Een snelle ademhaling komt vaak voor in stressvolle situaties. Situaties die stressvol zijn geweest, maar nu logischerwijs geen stress meer zouden moeten geven, kunnen onbewust nog steeds in uw lichaam en geest zitten. Een snelle ademhaling is vaak terug te herleiden naar een dergelijke situatie. U hoeft niet te graven naar de oorzaak van de snelle ademhaling. We kunnen dit oplossen door gerichte ademhalings- en aandachtoefeningen en eventueel traumaverwerking met EMDR.

Benieuwd of wij iets voor u kunnen betekenen? Plan een gratis screening bij één van onze coaches!

Inclusief Gratis
onbeperkt fitness

Geen verwijsbrief
nodig

Betrokken
behandelaars

Persoonlijke
aandacht

Koen-Werring

Onze specialist over Hoofdpijn

Hoofdpijn heeft vaak te maken met spierspanning vanuit uw nek. Door verschillende massagetechnieken helpen wij die spanning te verminderen en heeft u snel minder pijn.

Koen Werring, Result Care

Ervaringen van cliënten

    Onze werkwijze in 1 minuut